Nieuws

WEL Mobiliteit ontwikkelt besparingscalculator

  • Home
  • Nieuws
  • WEL Mobiliteit ontwikkelt besparingscalculator
WEL Mobiliteit ontwikkelt besparingscalculator

WEL Mobiliteit ontwikkelt besparingscalculator

Er zijn steeds meer bedrijven in de logistieke sector die duurzaamheid serieus nemen. Wat als een groener wagenpark ook nog eens geld bespaart? WEL Mobiliteit heeft in opdracht van gemeente Rotterdam een besparingscalculator ontwikkeld om duurzaamheid in deze sector te stimuleren. WEL Mobiliteit heeft onderzoek gedaan naar technieken voor zware bedrijfswagens welke helpen bij verlagen van brandstofverbruik en -kosten. Hierbij is gekeken naar investeringskosten en behaalde resultaten in de praktijk. Deze technieken dragen bij aan het behouden van de correcte bandenspanning, het verminderen van stationaire draaiuren en verbetering van het rijgedrag.

Telematica
Telematica geeft inzicht in het rijgedrag van de chauffeurs. Met telematica soft- en hardware kan de positie, snelheid, gebruik van cruise control, brandstofverbruik, stationaire draaiuren en in sommige gevallen zelfs bandenspanning inzichtelijk gemaakt worden bij zowel de chauffeur als op kantoor. De chauffeur kan vervolgens zijn rijgedrag aanpassen zodat brandstofverbruik wordt geminimaliseerd. Telematica gecombineerd met goede coaching kan meer dan 5% brandstof besparen.

Tire Pressure Monitor System
De bandenspanning heeft veel invloed op het brandstofverbruik van een voertuig. Bij bandenspanning die 10% te laag is, stijgt het brandstofverbruik al 1%. Het brandstofverbruik loopt sneller op bij nog lagere bandenspanning. Daarnaast slijten de banden minder snel bij handhaving van de correcte bandenspanning en is de kans op een lekke band kleiner. De kosten van een stilstaand voertuig door een lekke band kunnen heel snel oplopen. Het is voordelig om de bandenspanning inzichtelijk te hebben en de chauffeurs deze op peil te laten houden. Dit is mogelijk door middel van een Tire Pressure Monitor System (TPMS). Deze monitor geeft in de cabine weer wat de bandenspanning van elke band is. De chauffeur kan vervolgens de banden altijd op de juiste spanning houden.

Stationair afslaan systeem
De motor van een vrachtwagen blijft vaak, als de bestuurder bijvoorbeeld een kopje koffie gaat halen, onnodig draaien. Er zijn veel gevallen waarbij deze onnodige stationaire draaiuren plaatsvinden. Het verbruik van een vrachtwagen tijdens stationair draaien kan oplopen tot 2,8 liter per uur. Er zijn voor bijna alle vrachtwagens systemen beschikbaar die de motor na een voorgeprogrammeerde tijd (2, 3 of 5 minuten) automatisch af laten slaan. Hiermee wordt automatisch het brandstofverbruik en uitstoot gereduceerd. Dit kan bij moderne vrachtwagens vaak met een simpele software update.

Resultaat
De resultaten van dit onderzoek zijn gebruikt voor ontwikkeling van de besparingscalculator. Deze calculator geeft een overzicht van investeringskosten, brandstofbesparing, kostenbesparing en verlaagde uitstoot. De calculator kan voor een, door u gespecificeerd, wagenpark met zware bedrijfswagens een indicatie geven hoeveel brandstof bespaard kan worden. De brandstofbesparing levert een financieel voordeel op en verlaagt de emissie. Het implementeren van deze technieken en coachen van bestuurders blijkt in veel gevallen rendabel binnen een jaar en kan meer dan 8% brandstof besparen.

WEL Mobiliteit is gespecialiseerd in wagenparkbeheer door middel van ondersteuning en advies. Hiermee dragen wij bij aan kostenreductie, duurzaamheid, effici├źntie en functionaliteit. Wilt u weten wat er bij uw wagenpark duurzamer kan en/of hoeveel brandstof er bespaard kan worden? Neem dan contact op met Marcel Moor (m.moor@welcompany.nl / tel: 0174-730419) of maak gebruik van de calculator via deze link.


© Copyright WEL . Alle rechten voorbehouden. Website door Kendrix.