Blog

WEL Traineeship

WEL Traineeship

WEL Traineeship

November 2016 begon het allemaal; Ik zat in de afrondende fase van mijn studie, Bedrijfskunde MER aan de Haagse Hogeschool en ik was op zoek naar een afstudeerplek. Hiervoor had ik een aantal eisen: relatief kleine organisatie, vernieuwend en automotive gerelateerd.

Toentertijd werkte ik nog bij een occasiondealer in ’s-Gravenzande, waar ik begonnen ben in de werkplaats en door de jaren heen zowel de inkoop als de verkoop ondersteunde naast mijn studie. Na wat research kwam ik bij WEL Company terecht. Naast de strakke en professionele site spraken de interessante artikelen, over Asset Management, wagenparkbeheer en projectmanagement mij enorm aan. WEL had op dat moment geen vacature openstaan voor een afstudeerplek, maar na wat mailcontact mocht ik op bezoek komen bij WEL.

Februari 2017 mocht ik starten met mijn afstudeertraject bij WEL Company. Voorafgaand aan het traject waren er een aantal eisen vanuit school gesteld; zo moest er vooraf het traject een plan van aanpak worden opgesteld. Na goedkeuring van het PvA kon ik beginnen met het onderzoek, dacht ik…. De gestelde eisen kwamen in de verste vette niet overeen met de eisen die WEL stelde.

Direct op dag één werd mij duidelijk dat afstuderen bij WEL niet eenvoudig zou worden. WEL werkt aan de hand van de DMAIC cyclus uit Lean Six Sigma, mijn afstudeeropdracht heb ik ook met behulp van deze methode uitgewerkt. Op deze manier leerde ik direct de werk- en denkwijze van WEL en begreep ik ook waar collega’s mee bezig waren omdat zij op dezelfde manier werken.

Het doel was om binnen vijf maanden een QuickScan te ontwikkelen die WEL tijdens projecten kan inzetten. Dit is ook gelukt en heb hiermee mij studie afgerond met een mooie 8 als eindresultaat. Naast het voltooien van het afstudeertraject heb ik ook mee mogen lopen met consultants van WEL. Zo ben ik bij verschillende organisaties geweest waardoor ik naast het afstuderen ook kennis heb opgedaan over klanten en werkzaamheden van WEL. Tijdens mijn afstuderen is WEL gestart met de ontwikkeling van het traineeship. Na het behalen van mijn diploma heb ik ook de kans gekregen om dit traineeship bij WEL te volgen.

Ik hinkelde kort op twee gedachtes, ga ik dit traineeship starten bij WEL of ga ik nog een master studie doen. Er waren een aantal punten doorslaggevend om voor het traineeship te kiezen:

 • Brede verdieping op verschillende onderwerpen;
 • Werkervaring opdoen als consultant;
 • Vast inkomen.

Het voordeel van mijn situatie was ook dat ik wist wie WEL is en wat er bij WEL kan, hierdoor was de keuze voor het traineeship uiteindelijk makkelijk.

Het eerste halfjaar van mijn traineeship heb ik nu afgerond, hiermee heb ik module 1 behaald. Onderwerpen die tijdens deze module zijn behandeld zijn:

 • Projectmanagement (IPMA);
 • Agile & Scrum;
 • Project Engineering;
 • Ethiek in Consultancy;
 • Business Development;
 • Verandermanagement.

De training projectmanagement bestaat bijvoorbeeld uit 5 cursusdagen waarbij uitgebreid wordt ingegaan op de theorie projectmanagement (IPMA) die WEL hanteert tijdens al haar projecten. Alle trainingen worden gegeven door consultants van WEL. Het voordeel hiervan, is dat de theorie wordt gecombineerd met tal van praktijkvoorbeelden. Hierdoor wordt de theorie begrijpelijker en kom je als trainee te weten welke situaties er voor doen als je consultant bent bij WEL.

Naast de presentaties en theorie wordt er ook verwacht van de trainee dat hij/zij zich inleest in de verschillende onderwerpen. Vooraf elke training wordt bekend gemaakt welke theorie/boek(en) er van toepassing zijn op het desbetreffende onderwerp. Bij elke training hoort ook een opdracht. Deze opdracht wordt na elke training toegelicht waarna de trainee de tijd krijgt om deze uit te voeren. Het resultaat van deze opdracht moet worden gepresenteerd aan de opdrachtgever en/of het hele WEL-team. Tijdens het traineeship worden dus ook de presentatie skills getraind.

Het afgelopen halfjaar heb ik mij niet alleen bezig gehouden met de eerste module. Het traineeship bestaat ongeveer uit 8 uur uit training, theorie en het uitvoeren van opdrachten. De overige werkweek bestaat uit meelopen met collega’s en/of het zelf uitvoeren van projecten. Het eerste half jaar heb ik met alle collega’s van WEL meegelopen. Tijdens deze meeloopdagen maak je kennis met het project waarmee de consultant opdat moment bezig is. Al snel ‘draai’ je mee in het project en ben je volledig projectlid. Het voordeel van het meelopen en meewerken aan verschillende projecten is dat je op deze manier er ook achter komt welke projecten of onderdelen van projecten je interessant vind.

Als ik terug kijk op het afgelopen jaar zijn er vier dingen die voor mij cruciaal zijn geweest, dat zijn:

 • Uitdaging;
 • Vrijheid;
 • Ontwikkeling;
 • Coaching & sturing.

Zo kreeg ik bijvoorbeeld de uitdaging om colleges te geven aan de Hogeschool Rotterdam. Daarnaast krijg je altijd de vrijheid bij WEL om jezelf te ontwikkelen op gebieden die jij interessant vind. Als jij denkt dat het goed is voor je ontwikkeling om een bepaalde cursus te volgen, bijvoorbeeld een Microsoft Excel cursus is dit altijd mogelijk. Met de juiste coaching & sturing van een ervaren consultant wordt je bij WEL tijdens het traineeship een veelzijdige consultant.

Al met al ben ik zeer tevreden met de keuze die ik heb gemaakt door te kiezen voor het traineeship bij WEL Company. Ik kijk uit naar de nieuwe training in module 2. Met name het onderwerp Asset Management en Wagenpark & Materieelmanagement.

WEL is altijd opzoek naar nieuw talent, daarom kan je altijd solliciteren en misschien zien wij elkaar!


© Copyright WEL . Alle rechten voorbehouden. Website door Kendrix.